Learning – Opleidingen
Catalogus
Hoe omgaan met burn-out in het team?
Burn-out is niet de zaak van één individu. Het heeft een onmiddellijke impact op het team en het team heeft een impact op de terugkeer van de persoon met burn-out. Hoe gaan we in het team om met de diverse emoties en verzuchtingen die burn-out teweegbrengt, wetende dat goed werk afleveren nog steeds voorop staat.
-
› Voor wie?
Iedere manager die op dit moment een medewerker met burn-out in zijn team heeft. Deze formule kan ook in teamversie toegepast worden, waarbij het complete team de tijd neemt om te leren hoe met dergelijke situatie om te gaan.
-
› Doel
Ook al lijkt er minder tijd over te zijn binnen het team wanneer een medewerker met burn-out thuis is, toch is het belangrijk om een stap terug te zetten. De tijd nemen om te overdenken hoe we het team verder kunnen laten werken in de beste omstandigheden, rekening houdende met de huidige situatie. Preventie is ook hier aan de orde. We willen niet nog meer burn-outs en tegelijk willen we ook mooie resultaten afleveren. Het doel staat dan ook in functie van deze balans behouden.
-
› Programma
De nadruk wordt gelegd op de dagdagelijkse praktijk van de deelnemers: hoe zij de situatie nu ervaren en aanpakken, waar ze op vastlopen, waar ze houvast nodig hebben. Er wordt rekening gehouden met de medewerker in burn-out, maar evenzeer met elk ander teamlid dat nu wellicht onder extra werkdruk staat en zo mogelijk in de « risicogroep » terecht komt. Tijdens dit proces komen volgende zaken aan bod:
- De kenmerken van burn-out
- De fysieke, gedragsmatige, mentale en emotionele alarmsignalen
- Mensen in het team die in de « risicogroep » vallen
- Zijn grenzen stellen rekening houdende met de grenzen van anderen: hoe behouden we de balans? Hoe communiceer ik aan mijn hiërarchie dat de resultaatsverwachtingen zullen moeten bijgestuurd worden?
- Prioriteiten bepalen: met minder werkkrachten hetzelfde presteren, kan dit?
- De overtuigingen ivm burn-out, de mogelijke oordelen (h)erkennen en kaderen
- Hoe waken over het evenwicht werk – sociaal – privé: hebben we nog voldoende ontspanning en fun in het team?
- De reïntegratie voorbereiden: hoe heten we welkom? Wat mogen we wel en niet doen?
- Empathisch luisteren door o.a. erkenning te geven
Belangrijke stappen om te zetten om de toekomst voor te bereiden: nieuwe medewerkers inlichten over typische stressfactoren in het team
- Duur : 2 dagen
- Plaats: De opleiding kan doorgaan in uw organisatie of in de lokalen van onze organisatie.
- Een syllabus wordt ter beschikking gesteld van de deelnemers